Elke stad wordt geconfronteerd met grootschalige problemen. Veel van die problemen zijn kleinschalig op te lossen. Door ze op wijkniveau toe te passen, worden de wereldproblemen en hun oplossingen dichterbij de mensen gebracht. Dit bevordert de bewustwording onder de bevolking die nodig is om de transitie naar een duurzame samenleving te maken.

Want steden bestaan uit wijken. Bij elke renovatie of ontwerp van een nieuwe wijk kunnen voorbeelden van Ecodorp Boekel overgenomen worden. De waarde van elk element van onze ecowijk wordt meetbaar gemaakt door het meetinstrument van De Levende Stad.
Voorbeeld: Is een stad voor een renovatie van een oude stadswijk op zoek naar een oplossing die sociaal verbindend werkt en de sociale woningbouw bevordert, dan kunnen huidige bewoners van de wijk d.m.v. zelfbouw hun nieuwe woning bouwen, zoals gedaan is in Ecodorp Boekel.
Door zelfbouw worden de kosten laag gehouden en het samenbouwen aan hun woningen, maakt de verbinding in de wijk sterker. De wijkbewoners kunnen Ecodorp Boekel bezoeken en tijdens onze bouw meehelpen om ervaring op te doen.
We gaan per thema/element ook virtuele rondleidingen maken in het Engels.

Ecodorp Boekel is een project dat multidisciplinair is omdat we alle levensbehoeften op duurzame wijze gaan vervullen, we zijn een stad in het klein.
Het Ministerie van BZK heeft een leercirkel ‘Ecodorpen verduurzamen Nederland’ opgezet om de maatschappelijke waarde van ecodorpen in de transitie naar een duurzaam Nederland helder te maken. Binnen de leercirkel werd een Formule 1-racewagen symbool gezet voor ecodorpen. Daarin worden veel innovaties uitgetest, waarvan sommigen terechtkomen in reguliere auto’s. In Ecodorp Boekel willen wij alleen innovaties uittesten die veel kans hebben om terecht te komen in de reguliere maatschappij. Want het is belangrijk dat heel de maatschappij duurzamer wordt!

Circulaire economie voorbeeld aquaponicsAls elke stad in lege gebouwen gebruik zou maken van ons open source Aquaponics systeem, zouden we een oplossing hebben voor de overbevissing van de zeeën, volgens Greenpeace.

We willen de bouwsector stimuleren om meer gebruik te maken van Biobased bouwmaterialen. Dat is de toekomst van het bouwen, volgens bouwexperts van TNO en de Bouwkunde-afdeling van Hogeschool Arnhem-Nijmegen.

Urgenda heeft een Actieplan 2030 opgezet om Nederland in 2030 100% over te hebben gezet naar duurzame, schone energie. Wij kunnen in 2020 al hun voorstellen in de praktijk laten zien.

Actieplan 2020 van Ecodorp Boekel;
Anders wonen
Anders van A naar B