Gezonde bodem door mulchen

Mulchen met natuurlijke materialen

Mulchen is de grond tussen de planten toedekken met een laag van klein snoeimateriaal, compost, bladeren, of om het even welk plantaardig materiaal. Deze materialen worden in een gelijke laag op de grond tussen de planten aangebracht.

Doelstellingen en voordelen van mulchen:

* Onkruid kan niet meer kiemen tussen onze tuinplanten waardoor we nooit meer hoeven wieden. Phieuw!

* Een mulchinglaag voorkomt een snelle bodemverdamping. De planten waartussen mulching is aangebracht zullen er in drogere periodes dan ook frisser bijstaan dan hun soortgenoten die niet van zo’n laag kunnen genieten. Je hoeft dus minder water te gebruiken!

* Plantenwortels zullen tijdens de wintermaanden beter beschermd zijn tegen uiterst lage temperaturen.

* Verkoeling in de zomer, bescherming in de winter en zware regenval
De mulchlaag beschermt de bodem tegen rechtstreekse zon, uitdrogende wind en grote temperatuurverschillen. De planten waartussen mulching is aangebracht, staan er in drogere periodes dan ook frisser bij dan de soortgenoten die niet van zo’n laag genieten. Afhankelijk van de soort en de hoeveelheid mulchmateriaal hoef je de tuin – zelfs tijdens een langere droogteperiode – niet meer te begieten. De bescherming tegen zomerse hitte geeft ook een koelere bodem. Dat bevordert de groei van de planten. Bij zware regenval voorkomt de beschermlaag dat de bodem dichtslaat. Tijdens de wintermaanden beschermt mulching de plantenwortels beter tegen zeer lage temperaturen.

* Betere bodemstructuur
Mulchen stimuleert het bodemleven. Wormen, pissebedden, miljoenpoten en andere organismen verbeteren de bodemstructuur. Bacteriën en schimmels die het mulchmateriaal afbreken, nestelen zich in de bodem en remmen de groei van de parasitaire schimmels die de plantenwortels kunnen aantasten. Het bodemleven verteert het organisch materiaal zodanig dat de plantenwortels de vrijgekomen voedingsstoffen kunnen opnemen. Dit verteringsproces verhoogt het humusgehalte in de bodem. Wormen nemen in aantal en activiteit toe. Ze graven diepe gangen die de waterafvoer bij hevige regen bevorderen. Zo ontstaat een vochthoudende, luchtige grond en krijgt de bodem een lekkere bosgrondgeur.

* Een mulchinglaag voorkomt gronderosie in hellende tuinen. Zo zal deze ervoor zorgen dat de gronddeeltjes niet door het regenwater mee naar beneden wordt gesleept.

* Een mulchlaag zal verhinderen dat bladeren of vruchten door opspattende regendruppels worden bedekt met een modderlaagje. (strolaagje onder aardbeien)

* Verbeteren van het bodemleven, in een met mulch bedekte grond leeft veel meer dan in kale grond, omdat er veel meer voedsel is en meer vocht in de zomer.

* Het aanbrengen van een mulchlaag rond de bomen die in het gazon staan, zorgt ervoor dat we het gras makkelijker kunnen maaien. Schade door grastrimmer of bosmaaier zal bij deze bomen ook niet meer voorkomen omdat je dit niet meer hoeft te doen.

* In de winter is de mulchlaag de meest natuurlijke manier voor vogels om aan voedsel te komen, daar zitten wormen en andere insecten de bladeren te verteren.

Eigenschappen

De meeste organische mulch zal licht alkalisch zijn (pH groter dan 7).
Het ononderbroken gebruik van eikebladeren, pijnboomnaalden, naaldboomschors zorgt ervoor dat de pH zal dalen onder de 7. Deze zijn dan ook aan te raden voor borders met zuurminnende planten.

De organische mulch bevat zowel belangrijke als minder belangrijke minerale elementen essentieel voor de plantengroei, die zelfs niet zo vaak voorkomen in commerciële meststoffen.

Tijdstip van aanbrengen

De mulch wordt gewoonlijk toegepast in de lente nadat de grond is opgewarmd. Afhankelijk van grondtextuur (grootte van gronddeeltjes, bv., [zeer kleine] klei; en [het grote] zand), de temperatuur en andere weersomstandigheden,…
Voor we een laag aanbrengen kunnen we best eerst alle onkruid verwijderen.
Naar verloop van tijd zal de organische mulch ontbinden en een deel van de grond worden. Van tijd tot tijd moet deze dan ook worden aangevuld.

De dikte van een mulchinglaag

De geadviseerde dikte van de mulchlaag is sterk afhankelijk van het geselecteerde materiaal en meet 4 tot 10 cm.

Indien men rond de planten een te dunne laag van minder dan vier cm aanbrengt, dan kan men niet van de belangrijkste mulching voordelen genieten.

Een te dikke laag van meer dan 12 cm kan het uitdrogen verminderen en tot waterzieke grond leiden. Dit zal in het bijzonder voorvallen tijdens natte seizoenen of in de zware kleigronden. De periodes van te natte gronden kunnen in de lente zeer beschadigend zijn aan een aantal vaste planten, azalea, rododendron, naaldbomen, en taxus in het bijzonder.
Een te dikke laag die wordt aangebracht tegen een boomstam zorgt voor een constant natte schors en conditioneert gunstige omstandigheden voor ziekteontwikkeling en rotting. Dus dichterbij de stam moet de muchlaag dun zijn.

De extra zware mulchlagen zijn in de herfst vaak een toevluchtsoord voor knaagdieren die er zich zullen nestelen. Achterin de tuin mag de laag dus wat dikker.

De tuinliefhebbers die het uit estetisch oogpunt niet zien zitten om een mulchlaag in hun siertuin aan te brengen kan ik aanraden om bodembedekkers aan te planten, voldoende om ervoor te zorgen dat er geen kale grond is.

Veel succes.

Ad Vlems
tekst is aangepast van een orgineel artikel van Kurt Vossaert,
redacteur www.tuinadvies.be
en van de website Tuinen en Teksten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.