Ad gaat naar het MIT: u.lab-Leiden vanuit de toekomst

Het MIT heeft een nieuwe visie: Gratis onderwijs, voor iedereen die wil, waar dan ook ter wereld. Een fantastisch, visionair concept!

Ik hoorde er de eerste keer over bij het Omgevingslab XL, waar ik als Brabant Pionier voor uitgenodigd was. Visionair Ruud Veltenaar vertelde over een les die hij gaf op het MIT, die wereldwijd gevolgd werd door 196.000 studenten. Ze wilden een businessplan voor een project, verdeelden de 196.000 studenten in 20.000 groepen die binnen twee uur 125 vragen moesten beantwoorden. Nadat ze alles ingevoerd hadden, besloot de hoofdcomputer binnen 17 seconden wat het beste businessplan was. Is dat niet spectaculair genoeg? Hij gaf de les samen met twee hologrammen van andere hoogleraren. Niemand van de 400 studenten in de zaal kon zien dat er geen drie hoogleraren waren! Indrukwekkend, MIT!

Vrijdag kreeg ik van het Overlegorgaan Infrastructuur en Milieu de uitnodiging om mee te doen aan deze cursus: u.lab-Leading From the Emerging Future:

In het proces met de OIM-transitiegroepen hebben we geleerd dat er veel energie is bij tal van personen en partijen in de samenleving om met elkaar te werken aan de toekomst van Nederland. Dit smaakt naar meer. Daarom hebben we vanuit het secretariaat van het OIM het plan om dit najaar een leeromgeving en werkplaats op te zetten voor maatschappelijke innovatie. Dit willen we doen door aan te haken bij –en gebruik te maken van – het u.lab.

Wat is u.lab?
U.lab is allereerst een ‘online cursus’, maar wel een heel bijzondere. In 2015 is u.lab gestart, de Massive Open Online Course die op het verandermodel Theory U is gebaseerd. Maar het is vooral een innovatieplatform dat een bijzonder wereldwijd proces op gang heeft gebracht. De afgelopen twee jaar deden al ruim 80.000 veranderaars mee, met veel impact. Het is een veranderaanpak die de opgaven waaraan je werkt kan verdiepen en versnellen. De kracht van u.lab blijkt vooral te zitten in de offline ontmoetingen, en daarom gaan wij die ook organiseren. We verbinden leren aan werken, we leren door doen.

Afijn, ik meldde me aan en ik heb het boek meteen besteld.

De ondertitel ‘Van ego-systeem naar eco-systeem’ sprak me meteen aan als Natural Captain en lid van het VCA Platform.

Ik ga erover bloggen, dat beloof ik…

En bedankt OIM, voor de uitnodiging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.